.UA ccTLD
.UA - наш дiм. Зробимо його кращим!
Ваша IP-адреса: 52.90.50.252
 
 Інформація щодо nic-handle
 -UANIC
 Інформація щодо epp-contact
 Транслітерація
 Публічні домени

Міжнародне співробітництво




Дайджест доменних подій

/ У випуску: арешт інформресурсів Ірану; довірене блокування; масові видалення доменів ботнетів; Байнет "гальмує", а європейські домени тримають темп; дорогий ass.com...

DomainIncite.com
Іранські інформресурси залишилися без доменних імен
Влада США взяла під свій контроль 33 доменних імен, на яких було розміщено сайти новинної телерадіокомпанії Ірану.

За інформацією міністерства юстиції, імена були зареєстровані Іранським союзом ісламського радіо і телебачення, який, за його словами, контролюється Корпусом вартових ісламської революції Quds Force, визнаним терористичною організацією, і служили для поширення дезінформації та пропаганди тероризму.

Один з конфіскованих доменів - presstv.com - використовувався державною іранською телекомпанією і здійснював інформаційне мовлення англійською та французькою мовами. Реєстраторами доменних імен виступали компанії за межами США, а всі домени зареєстровані в доменах .COM, .NET і .TV, що знаходяться під управлінням американської компанії Verisign. Саме Verisign довелося виконувати судове розпорядження про конфіскацію доменних імен.

DomainIncite.com
Довірений інформатор
Швидке видалення доменних імен, які порушують права інтелектуальної власності, стане можливим з використанням "довірених заявників" (Trusted Notifier). Відповідну концепцію на зустрічі ICANN71 обговорювали зацікавлені реєстри та реєстратори.

"Довірені заявники" - це треті сторони, визнані досить надійними і вимагають видалення доменних імен через таких дії, як порушення авторських прав або продаж підроблених фармацевтичних препаратів.

Подібна концепція вже використовується такими реєстрами загальних доменів верхнього рівня, як Donuts та Radix. У своїй роботі щодо захисту авторських прав ці компанії вже більше п'яти років підтримують тісні стосунки з Motion Picture Association.

Оператор географічного домену Великобританії Nominet має аналогічні відносини з регулюючими органами країни, що діють від імені Big Copyright і Big Pharma, щорічно блокуючи тисячі імен в домені .UK.

Концепція поки не отримала документального оформлення навіть у вигляді чернетки, але експерти очікують незабаром публікації "загального розуміння концепції", а також визначення того, що таке "довірений заявник" і якого роду співпраці вони можуть очікувати від доменних компаній.

Однак така концепція викликає критику прихильників свободи слова. Наприклад, Electronic Frontier Foundation назвала Trusted Notifier спробою "контролю над контентом з чорного ходу".

DomainIncite.com
Масові видалення імен задля боротьби з ботнетами
Доменні реєстри запропонували нову концепцію алгоритмів генерації доменів (Domain Generating Algorithms - DGA), пов'язаних з поширенням шкідливого ПО і бот-мережами.

У своїй діяльності ботнети широко використовують тисячі доменних імен, що ускладнює їх блокування. Алгоритми DGA надають можливість ефективно закрити ботнет, заблокувавши всі потенційні домени управління і контролю, за умови тісної співпраці правоохоронців та реєстрів. Використання DGA також сприяє зменшенню адміністративного та фінансового навантаження на реєстри.

Передбачається, що правоохоронні органи повинні подавати запити на видалення доменів на основі "добре продуманої комплексної стратегії запобігання зловживань", надаючи реєстрам достатньо часу для реалізації запитів. При певних умовах реєстри можуть відмовитися виконати вимоги правоохоронного органу без постанови суду.

reform.by
У Білорусі знизилися темпи реєстрації доменних імен
У географічних доменах .BY і .БЕЛ кількість доменних імен дещо скоротилася і на даний момент становить близько 149 423 реєстрацій, тоді як в минулому році їх було трохи більше 150 тис., - інформує hoster.by.

При цьому зростає інтерес реєстрантів з Білорусі до реєстрації міжнародних доменів.

EURid
Європейський домен за рік підріс на 2,2%
У 2020 році європейські географічні домени верхнього рівня .EU, .ЕЮ та .ΕΥ виросли на 2,2% до 3,7 млн реєстрацій сумарно, - інформує реєстр доменів EURid.

Із загальної кількості 1,13% припадають на інтернаціоналізовані домени на кирилиці .ЕЮ і грецькою мовою .ΕΥ.

Найбільше європейських доменів, майже мільйон, зареєстровано реєстрантами з Німеччини. Далі йдуть Нідерланди (472 тис.) та Франція (315 тис.). За темпами річного приросту реєстрацій лідирує Португалія - зростання на 116%, за нею йдуть Ірландія (55%) та Латвія (33%).

DomainIncite.com
Доменне ім'я ass.com за $6 млн
Доменний інвестор Рік Шварц (Rick Schwartz) уклав угоду з продажу доменного імені ass.com за більш ніж $6 млн. Угода, як написав Шварц в Twitter, також включає в себе "апетитну" суму авансу та виплату роялті.

Якщо угода відбудеться, то, за даними DNJournal, ass.com стане 11-м найдорожчим доменом з коли-небудь проданих.