.UA ccTLD
.UA - наш дiм. Зробимо його кращим!
Ваша IP-адреса: 44.200.144.68
 
 Інформація щодо nic-handle
 -UANIC
 Інформація щодо epp-contact
 Транслітерація
 Публічні домени

Міжнародне співробітництво




Учасники конференції UAdom обговорили досягнення та перспективи розвитку доменної індустрії

Конференція UAdom, що пройшла на початку грудня в Києві, стала нагодою для її учасників обговорити перспективи розвитку інфраструктури Інтернет і підбити попередні підсумки роботи доменної індустрії в 2013 році.

Вітальними словами конференцію відкрили її організатори, після чого віце-президент ICANN Nigel Hickson розповів про стратегії розвитку міжнародної корпорації. Він відзначив, що ICANN відкрита для ідей і надає можливість усім охочим брати участь в розробці рішень стосовно майбутнього Інтернет. Окрім того, віце-президент запросив усіх на ювілейну - п'ятдесяту конференцію ICANN, яка пройде у червні 2014 року в Лондоні.

Темі управління Інтернетом було присвячено і презентацію модератора проекту "Кафедра кіберсвіту" Андрія Пазюка. На його думку, система управління повинна бути заснована на принципах багатостороннього співробітництва. Але, як зазначив він, все частіше робляться спроби приймати рішення без врахування думки спільноти. Саме так, без широкої публічної дискусії в 2011 році була спроба підписати Міжнародну угоду по боротьбі з контрафактною продукцією (ACTA). Через рік принципи багатостороннього співробітництва були ігноровані при прийняті регламенту Міжнародного союзу електрозв'язку.

Представники Киргизстану, Росії, Білорусі та Чехії повідомили про досягнення та проблеми в своїх доменах вищого рівня. В свою чергу, адміністратор домену .UA Дмитро Кохманюк оприлюднив попередні підсумки роботи домену в поточному році та розповів про плани на 2014 рік. Зокрема, як сказав він, в квітні відбудеться перехід домену .UA на протокол EPP.

Юридична секція конференції відбулася у форматі круглого столу, присвяченого захисту персональних даних (ЗПД). В роботі столу взяв участь представник омбудсмена Маркіян Бем. Його виступ був надзвичайно цікавий присутнім, оскільки з січня 2014 року саме омбудсмен буде контролювати ЗПД. Гарячу дискусію викликало питання захисту даних в публічному сервісі Whois.

Завершилась конференція домен-кафе, під час якого усі присутні могли безпосередньо взяти участь в обговоренні питань, пов'язаних з маркетингом доменних імен, розробці несподіваних і нетрадиційних рішень для розвитку доменного ринку.

В рамках конференції також відбулася "Майстерня нових технологій", на якій були представлені нові проекти, пов'язані з інфраструктурою Інтернету.

Директор з розвитку компанії ITL (Харків) Вадим Гарбуз розповів, що харківська мережа обміну трафіком (KH-IX) у найближчі два місяці планує перейти на нове обладнання та залучити до співпраці нових учасників. За його словами, нове обладнання дозволить збільшити перепускну спроможність майже в 4 рази, до 96 Гігабіт в секунду, та надавати можливість підключення 10 гігабітними портами (на сьогодні використовуються 1 гігабітні порти). Крім того, учасники обміну отримають нові можливості, в тому числі, підтримку технології IPv6. KH-IX була створена в 2002 році харківськими інтернет-провайдерами ITL, KTTS та Lincom. На даний час в обміні трафіком беруть участь 25 компаній. Вадима Гарбуза призначено директором з розвитку компанії ITL кілька місяців тому, а до цього він працював директором з розвитку Української мережі обміну трафіком (UA-IX), що розташована в Києві.

Директор спонсорської організації домену .UA компанії Communication Systems Ltd Тетяна Долинська представила проект публічної DNS (системи доменних імен), яка створюється для протидії мережевим атакам. DNS призначена для перетворення доменного імені в цифрову адресу відповідного мережевого ресурсу. Здійснюючи DNS-атаку, зловмисник організує велику кількість запитів до відповідного сервера, що призводить до його перевантаження. В результаті атаки користувачі не можуть попасти на сайт, що їм потрібен, а сайти - не можуть надавати якісне обслуговування своїм користувачам. Проект публічної DNS дозволить підвищити стійкість служб DNS до мережевих атак і локальних аварій.

Завершилась "Майстерня" підписанням регіонального публічного домену dnssec.rv.ua по технології DNSSEC.

Організаторами конференції виступили спонсорська організація домену .UA Communication Systems Ltd та реєстр домену .UA компанія "Хостмайстер". Активну участь у підготовці і проведенні форуму взяли учасники українського доменного ринку. Так, платиновим спонсором заходу став найбільший український реєстратор доменних імен компанія "Имена", а золотим - адміністрація публічного домену ORG.UA. Сприяння форуму надали також генеральний партнер заходу - бізнес-школа "МІМ-Київ", генеральний інтернет-партнер - компанія "Адамант", а також генеральний інформаційний партнер інформаційне агентство "Інтерфакс-Україна".

11.12.2013