.UA ccTLD
.UA - наш дiм. Зробимо його кращим!
Ваша IP-адреса: 3.229.124.236
 
 Інформація щодо nic-handle
 -UANIC
 Інформація щодо epp-contact
 Транслітерація
 Публічні домени

Міжнародне співробітництво




У публічному домені com.ua 1 квітня зміняться правила роботи

У найбільш популярному українському публічному домені com.ua першого квітня зміняться умови роботи реєстраторів. Ці перетворення покликані підвищити якість обслуговування доменних імен, а в перспективі – запропонувати реєстрантам нові послуги.

Новий регламент взаємодії реєстраторів з адміністраціями доменів заснований на технології EPP (Extensible Provisioning Protocol). Цей протокол використовується багатьма великими доменами світу. В .UA його застосовують вісімнадцять публічних доменів. Серед них chernigov.ua та cn.ua, chernovtsy.ua та cv.ua, ivano-frankivsk.ua та if.ua, kiev.ua, kherson.ua та ks.ua, org.ua, poltava.ua та pl.ua, rovno.ua та rv.ua, uzhgorod.ua та uz.ua, zhitomir.ua та zt.ua.

Відповідно до нового регламенту розширюються повноваження реєстраторів. Усі активні дії (створення доменних імен, їх видалення, внесення інформації про права на доменне ім'я та ін.) тепер здійснюють виключно реєстратори, а адміністрація домену лише фіксує відповідні дії у доменному реєстрі. При цьому до реєстраторів пред'являються вищі вимоги, ніж раніше. Тепер для повноцінної роботи реєстратору необхідно мати автоматизовану систему реєстрації доменних імен, сумісну з технологією EPP, та сайт, призначений для обслуговування клієнтів. Крім того, реєстратору необхідно пройти тестування, яке підтверджує його готовність працювати за новим протоколом.

Високі вимоги до реєстраторів та новий протокол взаємодії покликані покращити якість обслуговування доменних імен. Крім того, у найближчій перспективі це дозволить запропонувати реєстрантам нові послуги, серед яких захист доменних імен за технологією DNSSEC.

Підготовка до впровадження EPP та нових регламентів тривала понад півтора року. Ще влітку 2011 року учасники вітчизняного доменного ринку створили робочу групу, яка розробила основні засади переходу на EPP. Новий регламент роботи пройшов тестування в доменах Полтави (poltava.ua та pl.ua), яке тривало з листопада 2011 року по серпень 2012 року. У вересні минулого року розпочався поетапне переведення публічних доменів на нову технологію.

Наразі за протоколом EPP працюють 85 реєстраторів. Усього в домені com.ua послуги з реєстрації доменних імен пропонують 170 компаній. Незважаючи на тривалу підготовку та багаторазові анонси, деякі реєстратори виявилися не готовими до роботи за технологією EPP. Для більшості компаній з цього списку послуги реєстрації доменних імен не є основним бізнесом, і вони вирішили стати дилерами більших підприємств. Тим реєстраторам які мають намір впровадити EPP найближчим часом, компанія "Хостмайстер" запропонувала тимчасово використати для роботи веб-інтерфейс на своєму сайті.

Щоб спростити перехід на нову технологію, компанія "Хостмайстер" провела серію вебінарів для реєстраторів. Під час таких занять працівники реєстраторів могли познайомитися з новим протоколом, його особливостями та перевагами.

Публічний домен com.ua є одним із найбільших в .UA, у ньому делеговано 280 тис. доменних імен, що становить майже 40% від їх загальної кількості. У трійку найбільших також входять org.ua (88 тис. доменних імен, 13%) та kiev.ua (65 тис., 9%). Обидва цих публічних домени вже використовують EPP. Загалом в .UA приблизно 707 тис. доменних імен, третина яких обслуговується за новим протоколом. Інші перейдуть на EPP до кінця поточного року.

15.03.2013