.UA ccTLD
.UA - наш дiм. Зробимо його кращим!
Ваша IP-адреса: 18.188.40.207
 
 Інформація щодо nic-handle
 -UANIC
 Інформація щодо epp-contact
 Транслітерація
 Публічні домени

Міжнародне співробітництво




Український протокол світового рівня

ТОВ "Хостмайстер", адміністратор .UA ccTLD, повідомляє про введення в дія протоколу RRP для забезпечення якісно нового рівня системи керування доменами.

Нова розробка "Хостмайстра" дозволяє забезпечити європейський рівень сервісу, враховуючи при цьому особливості делегування доменних імен, закріплені у Правилах домену .UA. Так, протокол RRP дозволяє брати до уваги, що в Україні доменне ім'я не делегується без двох Name-серверів; переделегування доменного імені не проводиться без документа, що підтверджує згоду поточного реєстранта на цю операцію тощо. Крім того, нова розробка ТОВ "Хостмайстер" має ряд доповнень і передбачає автоматизацію рутинних операцій, які виконуються як адміністратором, так і реєстратором.

RRP - протокол, що описує програмну взаємодію реєстратора та адміністратора з метою внесення змін до даних про домени та сервери імен.

Початково заявки надходили до черги адміністратора у вигляді повідомлень електронної пошти, оформлених згідно з вимогами RIPE-49. Серед основних недоліків цього способу можна відзначити негарантованість доставки та незахищеність від несанкціонованого перегляду. Значною незручністю є також асинхронна природа електронної пошти, оскільки в багатьох випадках реєстратору для оперативного прийняття рішення необхідно дізнатися результат своїх дій над реєстраційними даними негайно. Другим поширеним в Україні механізмом подання заявок є web. Форми для браузера, в принципі, допускають використання з боку автоматизованої системи реєстратора, проте первинно вони виконують функцію графічного інтерфейсу користувача.

Протокол RRP знімає ці проблеми. Простота мови команд, атомарність та цілісність оперативних (on-line) операцій, дискретність станів баз даних та детермінованість відповідей сервера, використання шифрованого каналу – все це дозволяє забезпечити високий рівень сервісу під час роботи з доменами з боку рядових користувачів. Нова розробка ТОВ "Хостмайстер" є суттєвим якісним, з погляду сучасного бізнесу, проривом, виключа необхідність присутності на відрізку інформаційного потоку "Реєстратор-Адміністратор" людини. Завдяки цьому протоколу, реєстратор може інтегрувати клієнтську частину в будь-яке своє програмне забезпечення, розглядаючи реєстраційну базу даних адміністратора як частину власної інформаційної системи. Як підкреслює розробник, ця реалізація відкрита для внесення нових доповнень та передбачає подальше вдосконалення з метою покращення якості послуг, що надаються.

29.05.2007