.UA ccTLD
.UA - наш дiм. Зробимо його кращим!
Ваша IP-адреса: 3.144.16.254
 
 Інформація щодо nic-handle
 -UANIC
 Інформація щодо epp-contact
 Транслітерація
 Публічні домени

Міжнародне співробітництво




Дайджест IT подій

/ У випуску: акція Global NOG Alliance; 349,9 млн реєстрацій; домен за $250 тис.; контроль контенту.

Global NOG Alliance
Тримати Україну на зв’язку
Міжнародна громадська організація Global NOG Alliance розпочала різдвяну акцію “Тримайте Україну на зв'язку”, мета якої – допомогти українським мережевим спеціалістам та інтернет-провайдерам, які відновлюють інтернет-канали, пошкоджені внаслідок бойових дій.

“Прямо зараз сотні мережевих інженерів цілодобово працюють, щоб відновити зв’язок із найбільш постраждалими регіонами та дозволити людям відновити зв’язок зі своїми сім’ями, а підприємствам - розпочати роботу”, - повідомляється на сайті альянсу.

Global NOG Alliance пропонує забезпечити мережевих інженерів обладнанням, яке їм необхідно в роботі. Насамперед йдеться про рефлектометри та сплайсери.

Усім, хто бажає допомогти українським спеціалістам, організація пропонує кілька варіантів. “Пожертвуйте гроші на кампанію Keep Ukraine Connected, і ми зможемо оптом придбати ці пристрої та доставити їх безпосередньо нашим контактам в Україні через нашу мережу чудових водіїв-волонтерів. Або, якщо у вас є запаси, просто пожертвуйте нам обладнання”, - закликають активісти на своєму сайті.

“Якщо ви все ще хочете допомогти, але не можете зробити пожертву напряму, наші українські друзі також шукають будь-яке інше обладнання для підтримки роботи своїх мереж. Ви можете переглянути список на сайті або надіслати нам запит, щоб отримати доступ до нашої бази даних”, - повідомляється на сайті альянсу.

Verisign
У світі 349,9 млн реєстрацій
За підсумками третього кварталу 2022 року в світі нараховується 349,9 млн реєстрацій у всіх доменах верхнього рівня, - інформує компанія Verisign у квартальному звіті The Domain Name Industry Brief. Кількість реєстрацій доменних імен зросла на 3,4% порівняно з минулим роком

Наприкінці третього кварталу 2022 року в доменах верхнього рівня .COM і .NET було зареєстровано 174,2 млн доменних імен, що на 0,2 млн (0,1%) менше у порівнянні з другим кварталом 2022 року. У доменах верхнього рівня . COM і .NET загальне збільшення кількості реєстрацій доменних імен склало 2,1 млн, або 1,2%, за рік. Станом на 30 вересня 2022 року в базі доменних імен .COM було зареєстровано 160,9 млн доменних імен, а в базі доменних імен .NET – 13,2 млн.

Австралійський домен .AU отримав серйозний поштовх від від відкриття реєстрацій імен другого рівня, який збільшив його кількість на 400 тис імен і дозволив завершити період показником у 4 млн, обігнавши .FR і .EU.

Загалом у світі кількість імен кількість імен у географічних доменах верхнього рівня за рік зросла на 4,3% і склала 132,4 млн.

DomainIncite
Чверть мільйона за новий домен
Отримання нового домену верхнього рівня у наступному раунді може коштувати заявникам близько $250 тис., - повідомляється у матеріалах ICANN. Це більше, аніж комісія у $185 тис., яку заявники виплачували у 2012 році.

Фінансовий директор ICANN Ксав’єр Калвес, відповідаючи на претензії щодо підвищення ціни, сказав, що за 10 років з моменту попереднього етапу лише інфляція становила 28%, тобто попередня сума у $185 тис еквівалентна цього річній $237 тис, якщо наступний раунд розпочнеться сьогодні, але через два-три роки ціна може бути іще вищою.

DomainIncite
Чи буде контроль контенту з боку ICANN?
Програма запуску чергового раунду нових доменів верхнього рівня передбачає, що реєстри братимуть на себе добровільні зобов'язання (Registry Voluntary Commitments - RVC). Деякі RVC забороняють кіберзалякування та порнографію і власники таких доменів можуть втратити свій контракт, якщо порушить це правило. Отже, ICANN доведеться якимось чином контролювати контент.

Але наразі в статуті ICANN зазначено, що організація не може «регулювати (тобто накладати правила й обмеження) служби, які використовують унікальні ідентифікатори інтернету, або вміст, який передають чи надають такі служби».

Наскільки це може викликати занепокоєння, звичайно, залежатиме від формулювання, але навіть потенційна ймовірність втручання ICANN у контент зазвичай достатня, щоб звернути увагу на цю історію таких структур як Electronic Frontier Foundation.