.UA ccTLD
.UA - наш дiм. Зробимо його кращим!
Ваша IP-адреса: 3.15.151.214
 
 Інформація щодо nic-handle
 -UANIC
 Інформація щодо epp-contact
 Транслітерація
 Публічні домени

Міжнародне співробітництво




Дайджест доменних подій

/ У випуску: військова допомога у Twitter; електронний підпис SmartID; кодекс кібервійни…

SPEKA
Бот військової допомоги

Аналітик даних Коннор Келлі розробив Twitter-бот, який допомагає відстежувати об’єми військової допомоги, яку надають Україні інші країни світу.

Цей бот аналізує маршрути військових літаків, які прибувають до польського Жешува та повідомляє про це у Twitter. Для аналізу бот використовує дані інших ботів - @OpenSkyNetwork та @airlabs_co. Кожне повідомлення він супроводжує картою, яка показує, звідки прилетів військовий літак.

Twitter-бот з назвою Goodies for Ukraine аналізує лише дані з відкритих джерел і не оприлюднює іншу інформацію, яка може становити таємницю.

Приватбанк
Ключ від "Приватбанку"

Новий сайт від "Приватбанку" призначений для отримання українцями електронного підпису SmartID. Він потрібний для оформлення різноманітних державних послуг в електронному вигляді. Цей сайт – це акредитований центр сертифікації ключів. З його допомогою можна отримати кваліфікований електронний підпис (КЕП), або перевірити, чи, за необхідності, відкликати його. Крім того, SmartID допоможе в організаціях перейти на електронний документообіг, що особливо важливо зараз, коли багато співробітників працюють віддалено.

dou.ua
Якими бувають кібервійни і чому вони не мають кодексу

"Про фактичну перевагу проукраїнських сил у кібервійні можна зробити висновки лише за непрямими ознаками: наміри кремлівського режиму відімкнути країну від інтернету, заборона майже усіх світових соцмереж, сльозні скарги місцевих ІТ-компаній на загрозливі перспективи західних технологічних санкцій", - пише в авторській колонці фахівець із кібербезпеки Костянтин Корзун.

Він докладно розповідає, як ведеться кібервійна і пояснює, чому у цьому протистоянні не діють правила і конвенції. "Думаю, буде визначено поняття "кібервійни" як сукупності сотень або тисяч окремих скоординованих кіберзлочинів", - вважає експерт. З його прогнозами та висновками можна ознайомитись на сторінці https://dou.ua/forums/topic/38429/.