.UA ccTLD
.UA - наш дiм. Зробимо його кращим!
Ваша IP-адреса: 3.147.104.248
 
 Інформація щодо nic-handle
 -UANIC
 Інформація щодо epp-contact
 Транслітерація
 Публічні домени

Міжнародне співробітництво




Дайджест доменних подій

/ У випуску: збій DNSSEC у Швеції; .EU "підріс"; турецький порушник; преміум-домени .ME; доменний "ейджизм"...

DomainIncite.com
Збій DNSSEC у Швеції відключив тисячі доменних імен
Вісім тисяч імен у домені Швеції .SE було відключено минулої п'ятниці після того, як у файл зони .SE було внесено помилки DNSSEC. Як повідомляє реєстр домену компанія IIS, технічні проблеми тривали близько семи годин.

В даний час в домені .SE налічується загалом близько 1,49 млн реєстрацій.

Домен .SE був першим доменом верхнього рівня, що впровадив технологію DNSSEC ще в 2005 році, а послуги, доступні для власників доменів, з'явилися в ньому кілька років по тому.

DomainIncite.com
Португалія лідирує в європейському домені за темпами зростання
За підсумками 2021 року в доменах .EU, .ЕЮ та .ΕΥ загалом налічувалося 3,714 млн реєстрацій. Порівняно з 2020 роком їх кількість зросла на 0,8%, а по відношенню до третього кварталу 2021 року – на 0,22%

Драйвером зростання в європейських доменах стала Португалія із 23,4% приросту кількості реєстрацій.

Кількість доменів, зареєстрованих на громадян ЄС, які не є резидентами ЄС, становила 19,59 тис. у порівнянні з 16,67 тис. наприкінці третього кварталу.

DomainIncite.com
Турецький реєстратор може втратити акредитацію
Корпорація ICANN надала турецькому реєстратору Atak Teknoloji час до 18 лютого для того, щоб усунути порушення реєстраторського договору.

За інформацією ICANN, Atak Teknoloji продемонстрував "неприйняття розумних та оперативних заходів для розслідування та належного реагування на повідомлення про зловживання" та не надав ICANN доказів того, що він реагує на повідомлення про зловживання. Крім того, як стверджує корпорація, реєстратор порушує умови договору, не надаючи послуги Whois на порту 43.

Atak Teknoloji обслуговує близько 175 тис. реєстрацій у загальних доменах верхнього рівня.

DomainNameWire.com
.ME збільшив прибуток від преміумних імен
У 2021 році було продано 72 преміумні імені в домені верхнього рівня Чорногорії .ME, а загальний дохід від їх продажу склав 694,5 тис. євро (без урахування націнки реєстратора), інформує реєстр домену.

Відповідно до попереднього звіту, який охоплював 13 місяців до кінця 2020 року, було зареєстровано 79 таких імен на загальну суму 453,5 тис. євро.

Найприбутковішим місяцем став квітень, у якому було продано 8 преміумних імен на загальну суму 293 тис. євро.

Найактивнішим реєстром став GoDaddy, який продав 37 реєстрацій. За ним слідують Namecheap з 11 та Gandi з 7 реєстраціями. На частку Gandi припали найцінніші імена, оскільки ці угоди забезпечили 43% від усього виторгу.

DomainNameWire.com
Вік доменного імені як індикатор безпеки
Компанії Lookout, Inc., що спеціалізується на кібербезпеці, запропонувала вказувати в адресному рядку браузерів "вік" доменних імен та відзначати як потенційно небезпечні імена, зареєстровані нещодавно – наприклад, протягом попереднього місяця.

Компанія отримала у США відповідний патент за номером 11 240 257 на комплекс технологічних заходів візуальної верифікації доменних імен та URL-адрес для зміцнення безпеки (Domain name and URL visual verification for increased security).

У разі реалізації ідеї, користувач, виявивши, що домен зареєстрований лише кілька днів тому, навряд чи здійснить перехід за посиланням, як би правдоподібно не виглядав би домен. Адже зловмисники часто використовують нещодавно зареєстровані імена для здійснення, наприклад, фішингових кампаній - і "кидають" їх, щойно захисні рішення починають асоціювати ці імена зі шкідливою активністю.

Інша корисна ідея полягає в тому, щоб аналогічним чином помічати домени, які недавно змінили DNS-сервер. Це має сенс, оскільки кіберзлочинці нерідко зламують та переводять під свій контроль домени, реєстранти яких приділяють їм не надто багато уваги.