.UA ccTLD
.UA - наш дiм. Зробимо його кращим!
Ваша IP-адреса: 18.222.125.171
 
 Інформація щодо nic-handle
 -UANIC
 Інформація щодо epp-contact
 Транслітерація
 Публічні домени

Міжнародне співробітництво




Дайджест доменних подій

/ У випуску: ICANN проти NFT-токенів; Будапешт залишиться без домену; Afilias зазнала невдачі у боротьбі за .WEB...

DomainIncite.com
ICANN заблокувала трансфер 23 доменів реєстру UNR
Корпорація ICANN не затвердила трансфери 23 загальних доменів верхнього рівня, які були продані реєстром UNR ще у квітні цього року.

Причиною такої тривалої затримки став той факт, що разом із правами на управління звичайними доменами верхнього рівня UNR продавала блокчейн-домени (невзаємозамінні токени NFT, створені компанією для кожного з доменів), які співпадали з назвами цих доменів. Це децентралізовані домени, що базуються на технології блокчейну Ethereum, інформація про які відсутня в базі даних IANA та на кореневих серверах системи DNS. Спочатку блокчейн-домени створювалися для зручності криптовалютних транзакцій. Втім, на таких доменах можна створювати і сайти, проте відвідування таких сайтів неможливе за допомогою звичайних браузерів.

Побоювання ICANN пов'язані з тим, що блокчейн-домени є власністю, в той час, як звичайні домени верхнього рівня не у повній мірі належать їх власникам. Реєстри отримують домени в управління на підставі договору з ICANN, і цей договір може бути розірваний у разі порушень. В результаті може виникнути ситуація, за якої доменом .HIPHOP у класичній ієрархічній системі DNS управляє одна компанія, а блокчейн-доменом .HIPHOP – зовсім інша. Крім адміністративної плутанини паралельне існування класичних і блокчейн-доменів з однаковим ім'ям створює і серйозний ризик технічних збоїв, загрожуючи, на думку деяких дослідників, нормальній роботі всієї глобальної мережі.

DomainNameWire.com
Домен .BUDAPEST буде видалено
Реєстр MMX (Minds + Machines) подав до ICANN повідомлення про розірвання контракту на використання загального домену верхнього рівня .BUDAPEST.

Передбачалося, що домен верхнього рівня .BUDAPEST обслуговуватиме мешканців та підприємства міста, інформуватиме туристів, відвідувачів, інвесторів та інших користувачів Інтернету про угорську столицю. Також домен призначався для використання міською владою для надання цифрових послуг. Заявку MMX на домен, що відпрвідає імені угорської столиці, підтримала мерія Будапешта, проте домен так і не був запущений.

Географічні домени верхнього рівня виявилися не такими успішними, як сподівалися багато заявників на такі домени. Та ж MMX втратила восьмизначну суму через угоду з управління доменом .LONDON.

.BUDAPEST – це вже другий географічний домен, який припинив існування. У 2018 році Катар попросив ICANN розірвати угоду щодо домену .DOHA.

DomainNameWire.com
Скарга Afilias по домену .WEB відхилена
Незалежна експертна комісія відхилила скаргу Afilias, підтвердивши таким чином правильність аукціону, внаслідок якого компанія Nu Dot Co отримала права на домен верхнього рівня .WEB.

Домен .WEB розглядався як найперспективніший новий домен та потенційний конкурент домену .COM. Аукціон виграла нікому не відома компанія Nu Dot Co, яка запропонувала за домен рекордну суму в $135 млн. Проте незабаром з'ясувалося, що переможця аукціону афілійовано з реєстром домену .COM компанією Verisign, яка й отримала .WEB.

Це викликало бурю обурення з боку решти претендентів, але всі їхні спроби переглянути підсумки аукціону поки що були безуспішними. Активніше за інших була компанія Afilias, яка домоглася процедури перегляду підсумків аукціону незалежною експертною комісією.