.UA ccTLD
.UA - наш дiм. Зробимо його кращим!
Ваша IP-адреса: 13.58.252.8
 
 Інформація щодо nic-handle
 -UANIC
 Інформація щодо epp-contact
 Транслітерація
 Публічні домени

Міжнародне співробітництво




Дайджест доменних подій

/ У випуску: справа Tiktok.com.ua; .HOTEL поставили на паузу; ICANN "розщедриться" на зв'язок; короткі домени маленької країни; TLDCON 2020...

DomainNameWire.com
TikTok повернув собі доменне ім'я в українському домені
Китайська технологічна компанія Bytedance Ltd., що володіє брендом і сервісом TikTok, виграла спір за домен TikTok.com.ua.

Скарга була подана в рамках Єдиної політики розв'язання доменних спорів (UDRP) до Світової організації інтелектуальної власності (ВОІВ).

Як випливає з представлених компанією Bytedance документів, доменне ім'я було зареєстровано громадянином України Олексієм Дубиніним 17 травня 2019 року. Сайт, створений на домені, використовував найменування бренду TikTok і логотип сервісу у вигляді ноти, а в нижній частині сторінки був напис "TikTok Ukraine". Все це не залишає сумнівів в тому, що реєстрант домену навмисно використовував його в намаганні ввести в оману користувачів. В якості арбітра ВОІВ скаргу розглянула відома українська юристка Анна Прохорова, що спеціалізується в питаннях авторського права. Її рішенням право керування доменним ім'ям TikTok.com.ua передано компанії Bytedance Ltd.

Можливість врегулювати доменні спори за процедурою UDRP в домені com.ua стала доступною 19 грудня 2019 року. До цього, з березня 2019 року, ця процедура могла застосовуватися в домені .UA лише до доменних імен другого рівня.

DomainIncite.com
Делегування домена .HOTEL заблоковано
Делегування нового домену верхнього рівня .HOTEL відкладено до розгляду спору, пов'язаного з витоком комерційної таємниці.

Рішення про блокування прийняв експерт з надзвичайних ситуацій Крістофер Гібсон (Christopher Gibson) розглядаючи в рамках процедури незалежної перевірки (Independent Review Process) скаргу компаній Fegistry, MMX, Radix і Domain Ventures Partners. Всі вони претендували на цей домен, однак ICANN вирішила делегувати .HOTEL компанії Hotel Top Level Domain (HTLD), що належить Afilias.

В своїй скарзі компанії-заявники вказують, що протягом декількох років на сайті ICANN публікувалися дані, що становлять комерційну таємницю кандидатів на домени. ICANN виявила збій в 2015 році і провела аудит, який виявив копіювання близько 200 записів заявок. У витоку підозрюють керівників компанії HTLD, яку Afilias викупила після того, як з'явилися заяви про злам. Незважаючи на підозри, правління ICANN в 2016 році вирішив не скасовувати заявку HTLD.

Розглянувши ці аргументи, Гібсон прийшов до висновку, що заявники підняли "досить серйозні питання", стверджуючи, що ICANN неправильно і непрозоро діяла в своєму розслідуванні серії витоків.

DomainIncite.com
ICANN компенсує учасникам підключення до віртуальної зустрічі ICANN 69
ICANN виділила близько $51 тис. на відшкодування членам спільноти витрат на широкосмуговий зв'язок під час своєї наступної відкритої конференції, яка буде проведена в режимі віддаленої участі.

В рамках недавно узгодженої пілотної програми Pandemic Internet Access Reimbursement Program Pilot кожен з учасників ICANN 69 отримає близько $60 для покриття витрат на забезпечення якісного підключення до жовтневої зустрічі організації.

Пілотний проект призначений тільки для тих, чиї відрядження вже оплачені з бюджету ICANN, наприклад, для членів важливих комітетів або ключових представників спільноти.

Для відшкодування їм буде потрібно до 2 жовтня надати квитанції від інтернет-провайдера, а виплата компенсації відбудеться в листопаді.

Для контролю з боку громади та запобігання зловживанням ICANN опублікує імена тих, хто скористався правом на компенсацію, як і в разі відшкодування витрат на відрядження.

ICANN 69 пройде з 17 по 22 жовтня. Спочатку планувалося провести зустріч в Гамбурзі.

TheDomains.com
Домен .LU відкриває доступ до реєстрації одно- і двосимвольних доменів
Реєстр домену верхнього рівня Люксембургу .LU, оголосив про відкриття реєстрації доменних імен, що складаються з 1 і 2 символів.

Короткі домени, яких налічується понад 2800, можна буде зареєструвати в період з 31 серпня по 15 грудня 2020 року через реєстратора DNS-LU Restena Foundation, що керує реєстром домену .LU. При цьому до кінця жовтня зареєструвати таке доменне ім'я зможуть виключно власники торгових знаків.

З 2 листопада по 14 грудня 2020 року відбудуться аукціони, на яких придбати ім'я зможе будь-хто.

Після 15 грудня 2020 року стартує загальнодоступна реєстрація на загальних засадах за встановленою в домені стандартною ціною.

TLDCON
Стартувала 13-а Міжнародна конференція TLDCON 2020
13-а Міжнародна конференція адміністраторів і реєстраторів національних доменів верхнього рівня країн СНД, Центральної та Східної Європи (TLDCON 2020) стартувала в онлайн-форматі.

Конференція триватиме з 7 по 8 вересня 2020 року.

Зустрічі TLDCON проводяться з 2008 року і в цьому році в центрі уваги конференції - зміни, які відбулися в галузі в процесі переходу на дистанційний режим роботи. Онлайн-формат TLDCON 2020 дозволив зібрати на одному віртуальному майданчику представників міжнародних організацій та реєстрів географічних доменів, технічних експертів, керівників реєстрів доменів верхнього рівня і компаній-реєстраторів з різних країн світу.

Ключові теми обговорення:

  • Доменна індустрія в нових умовах: зміни та головні уроки, нові підходи до забезпечення стабільної і безпечної роботи інтернет-інфраструктури, фокус уваги реєстрів та реєстраторів;
  • IDN-домени: глобальні та регіональні ініціативи в області універсального прийняття;
  • Регуляторні тенденції та їх вплив на роботу географічних доменів - налагодження діалогу між реєстрами та регулюючими органами;
  • Протидія використанню DNS в протиправних цілях: компетенції реєстрів, реєстраторів та інших учасників ринку;
  • Інтернет-аналітика з використанням системи DNS.