.UA ccTLD
.UA - наш дiм. Зробимо його кращим!
Ваша IP-адреса: 18.219.22.169
 
 Інформація щодо nic-handle
 -UANIC
 Інформація щодо epp-contact
 Транслітерація
 Публічні домени

Міжнародне співробітництво




Дайджест доменних подій

/ У випуску: "розвіртуалізація" ICANN; NamesCon іде в онлайн; протести .BLACK; ORG скоротився на 2%; ICANN підрахувала "коронавірусні" домени...

DomainIncite.com
Як "розвіртуалізувати" конференції
Розклад дистанційної зустрічі ICANN68 включав віртуальні кава-брейки, які додали онлайн-заходу елемент особистого неофіційного спілкування.

ICANN називає ці сесії "Fika". Це не абревіатура, а скоріше посилання на шведську традицію відпочивати на робочому місці, пити каву, їсти тістечка і спілкуватися з колегами. Можливо, ідея такої назви належить президенту Йорану Марбі (Göran Marby), шведу за походженням. Кожна Fika-сесія включає кілька допоміжних під-кімнат, в яких учасники можуть обговорювати такі питання, як "Улюблені шоу і фільми під час карантину" або "Чим зайняти себе на час карантину".

Такі кава-брейки - частина плану ICANN по розширенню можливостей віртуальних зустрічей. Цей план містить чотири етапи, які в кінцевому підсумку будуть передувати відновленню "фізичних" зустрічей, коли вони стануть можливими і безпечними.

На поточному етапі ICANN має намір заохочувати відео-спілкування учасників між собою в віртуальному просторі, а не тільки в рамках офіційних сесій.

В рамках другого етапу будуть відновлені особисті зустрічі, але тільки на місцевому або регіональному рівні.

На наступному етапі ICANN повернеться до особистих зустрічей, але з "гібридним" підходом, який збереже поточні онлайн-компоненти. Останній етап буде, по суті, поверненням до звичного порядку речей.

Рішення про перехід на новий етап буде залежати від таких питань, як статус пандемії, урядові норми і обмеження, безпеку обраного місця проведення та ін.

DomainIncite.com
Конференція NamesCon пройде у вигляді онлайн-марафону
Найбільша в світі доменна конференція NamesCon в цьому році пройде з 9 по 11 вересня в онлайн-форматі у вигляді безперервного трьохдобового марафону і буде називатися NamesCon 360°.

Організатори обіцяють звичні "лейтмотиви, панелі, секційні засідання та партнерські заходи", але з інтригуючими доповненнями, такими як "інтуїтивне сватання" (intuitive matchmaking) та "геймифікацію".

Розклад заходу ділиться на головну щоденну частину, розписану з 15.00 UTC до 19.00 UTC, і кілька регіональних відгалужень, орієнтованих на різні регіони, для зручності доменерів в різних частинах світу. Також буде цілодобовий контент на вимогу, а спонсорський контент і мережеві кімнати будуть відкриті на час конференції.

Програма конференції поки що складається, реєстрація для участі в ній ще не відкрита.

DomainIncite.com
Домен .BLACK виріс на тлі антирасистських виступів
За 22 дня з моменту загибелі Джорджа Флойда в домені .BLACK зареєстровано 292 імені, що перевищує приріст доменних імен за попередні п'ять місяців. На сьогоднішній день в домені 4.5 тис. імен.

Реєстром домені .BLACK є Afilias.

Домен georgefloyd.black був зареєстрований 27 травня, після того як відеозапис інциденту, розміщений в соціальних мережах, привернув увагу засобів масової інформації, і в даний час розміщений у реєстратора GoDaddy.

Інші домени .BLACK, зареєстровані з початком протестів, включають accountable.black, Life.black, understanding.black, listen.black та itshardbeing.black.

DomainNameWire.com
.ORG в 2019 році заробив $95 млн
Протягом року число реєстрацій в загальному домені верхнього рівня .ORG знизилося на 2% до 10,1 млн, повідомляє реєстр домену Public Interest Registry (PIR) у звіті за 2019 рік. Коефіцієнт продовження склав 78,2%.

Дохід домену .ORG в минулому році склав майже $95 млн, а операційний прибуток реєстру PIR - $60 млн.

DomainIncite.com
660 тисяч "коронавірусних" доменів
Всього за період з початку пандемії і до кінця березня було виявлено 662 111 доменних імен, реєстрація яких теоретично могла бути пов'язана з поширенням COVID-19. Про це йдеться в результатах дослідження, представлених фахівцем з безпеки ICANN Сайоном Ллойдом (Sion Lloyd).

Експерти ICANN вивчили файли зон усіх загальних доменів верхнього рівня і ряду географічних доменів в пошуку доменних імен, що мали не тільки прямий зв'язок з пандемією (наприклад, містили слова COVID або virus), але й потенційно пов'язаних з нею (наприклад, з використанням слів "mask"або"quarantine"). Крім того, в розрахунок бралися і омографічні доменні імена - такі, в яких одна з букв в ключовому слові замінювалася цифрою або символом з іншої мови (наприклад, C0VID замість COVID).

Однак, за оцінкою Ллойда, в реальності ця цифра набагато нижча. Він вважає, що "безпосередньо під пандемію" було зареєстровано близько 170 тис. доменних імен. Головне ж полягає в тому, що лише мізерно мала їх частина реєструвалася з протиправними цілями - фішингові атаки, поширення фейкових новин, торгівля фальшивими вакцинами і т.д. На піку пандемії фахівцям ICANN доводилося повідомляти реєстраторів про потенційну шкідливість реєстрованих доменів в середньому приблизно 10 раз на день. Зараз в день фіксуються 3-4 подібних випадки.

Ця інформація цілком підтверджується і статистикою самих реєстрів і реєстраторів. Так, великий доменний реєстратор Tucows зазначає, що в березні, на піку стурбованості пандемією, число "коронавірусних" доменів, які прагнули зареєструвати клієнти компанії, становило близько 300 в день. Кожна заявка на такий домен перевірялася компанією, і частка доменів, ідентифікованих як реєстровані зі свідомо протиправними цілями, склала в середньому 0,5% від загального числа. Крім того, близько 70% всіх зареєстрованих через компанію доменів взагалі не використовувалися для створення сайтів і залишаються припаркованими.