.UA ccTLD
.UA - наш дiм. Зробимо його кращим!
Ваша IP-адреса: 18.224.39.32
 
 Інформація щодо nic-handle
 -UANIC
 Інформація щодо epp-contact
 Транслітерація
 Публічні домени

Міжнародне співробітництво




Вебінар "UA-DRP - Вирішення доменних спорів. Український досвід"

11 березня 2024 Реєстр домену .UA разом із Центром арбітражу і посередництва Всесвітньої організації інтелектуальної власності (WIPO), за підтримки Американської торговельної палати в Україні провів вебінар щодо альтернативного способу врегулювання доменних спорів в домені .UA в умовах воєнного стану.

Лідія Левіцька (WIPO) розповіла про програму ВОІВ з питань національних доменів та послуги, які надає Центр ВОІВ з арбітражу та посередництва для доменів верхнього рівня. Лідія детально зупинилася на ключових принципах Універсальної політики вирішення доменних спорів (UDRP), її розробці та адаптації для різних доменів.

Станіслава Ільченко (WIPO) у своїй доповіді зосередилася на правовій базі для вирішення спорів щодо доменних імен в домені .UA. Вона розповіла про особливості UA-DRP в порівнянні з Універсальною політикою (UDRP) та особливостях застосування політики .UA за правого режиму воєнного стану.

Учасників вебінару зацікавили перспективи оновлення UDRP, ідеї та зміни, які наразі обговорюються в міжнародному спільнота.

Світлана Ткаченко з Реєстру домену .UA представила статистику справ за UA-DRP від 2019 до 2023 року. Загалом було розглянуто 74 спори. У 12 випадках досягли мирової угоди, а в 59 — домен передали позивачу. В трьох справах реєстранти доменів довели свої права на подальше використання доменних імен. Світлана підкреслила значення точного виконання рішень арбітражу. Вона зазначила, що передача домену вимагає координації між реєстраторами, реєстром та власником.

У третій частині вебінару розгорнулося активне та змістовне обговорення. Темою панельної дискусії були "Істотні елементи політики UA-DRP". У ній брали участь арбітри WIPO, які безпосередньо працюють над вирішенням спорів у домені UA. Катерина Олійник, модераторка дискусійної панелі, надала можливість кожному експерту висловити свої міркування щодо трьох елементів UA-DRP, які має довести позивач. Арбітри також поділились своїм досвідом розгляду позовів, та приділили увагу особливостям процедур та проваджень за умов воєнного часу.

Експерти також аналізували відмінності між захистом прав через судові процеси та використанням UA-DRP.

Ауріка Грибовська (Центр медіації та посередництва ІР офісу) розповіла про ще один спосіб захисту прав - медіацію. IP офіс багато працює над альтернативними способами розв'язання суперечок у сфері інтелектуальної власності та стане тим майданчик, який дозволить вирішувати також і спори щодо доменних імен.

Учасники дискусії наголосили на різноманітності методів захисту прав власників та реєстрантів доменних імен. Вони також звернули увагу на важливість обрання правильних методів для їх ефективного застосування.

Захід був корисний для юристів, реєстраторів, SEO-спеціалістів і всіх, хто цікавиться захистом бренду в інтернеті. Учасники отримали цінні знання та можливість отримати відповіді на актуальні питання.

Реєстр домену .UA висловлює подяку всім учасникам за активну участь та співпрацю в галузі захисту прав інтелектуальної власності.

06.03.2024